Combinatieteelt
Waarom in een moestuin het belangrijk is om rekening te houden met combinatieteelt, waarbij sommige planten elkaar versterken en andere elkaar juist verzwakken.
Verschillende planten hebben verschillende voedingsbehoeften. Door planten met vergelijkbare behoeften bij elkaar te zetten, voorkom je dat de ene plant de andere uitput. De ene plant heeft bijvoorbeeld stikstof hard nodig en de andere plant juist een andere bemesting. Daarnaast trekken sommige planten specifieke plagen aan die schadelijk kunnen zijn voor hun buren. Door de juiste combinaties te maken kan je de plagen beter beheersen. Je kan bijvoorbeeld veel last hebben van bladluis, maar als je de Oost-Indische kers tussen je kolen laat groeien verklein je de kans dat de bladluizen op andere planten komen.
Veel planten hebben veel ruimte en licht nodig en kunnen kleinere planten overschaduwen en hun groei belemmeren. Neem bijvoorbeeld een maisakker: de maisplanten in het midden groeien goed en worden groot, terwijl de maisplanten aan de rand, waar veel bomen staan, juist kleiner blijven. De bomen blokkeren niet alleen het licht en de ruimte die de maisplanten nodig hebben om te groeien, maar nemen ook de essentiële voedingsstoffen weg.
Hier zijn enkele voorbeelden van planten die het goed doen naast elkaar maar ook planten die je niet beter naast elkaar kunt zetten:
Goede buren:
Aarappels: Bonen, dikke, kolen spinazie, mais, knoflook
Aardbeien: Knoflook, tomaat, ui, peterselie, sla en radijsjes
Tomaten: Basilicum, peterselie, bieslook, knoflook, ui, en wortel
Uien: Aarbei, dille, courgette, biet, paprika en peper
Komkommers: Prei, mais, ui, knoflook, sla, bonen, bietjes en zonnebloemen
Slechte buren:
Aardappels: Courgette, framboos, komkommers, pompoenen, selderij, tomaten, uien en zonnebloemen.
Aardbeien: Bloemkool, broccoli, komkommer, koolsoorten en spruitjes.
Tomaten: Aardappels, komkommers en venkel.
Uien: Bonen en erwten.
Komkommers: Aardappels, aardbeien.
Tips voor een gezonde moestuin
Grondtest: Voer een grondtest uit om de pH-waarde en voedingsstoffen in je bodem te bepalen. Dit helpt je om gerichter te bemesten en eventuele tekorten aan te vullen.
Mulchen: Gebruik zaagsel of houtkrullen als mulchlaag om onkruidgroei te beperken en vocht vast te houden. Mulchen beschermt de bodem en verbetert de structuur op de lange termijn.
Met deze kennis kun je een gezondere en productievere moestuin creëren.
Heb je nog specifieke vragen over bepaalde planten of combinaties? Laat het me weten!
Groene Groejes het Groene Duimpjes team! 💚💚💚