Vruchtbare grond
Bron: Squarespace
Vruchtbare grond is de basis voor alles. Een goed uitgeruste moestuin begint met een vruchtbare bodem omdat dat de sleutel is tot gezonde en overvloedige oogsten. Om een vruchtbare grond te creëren, moet je aandacht besteden aan verschillende elementen zoals structuur, voedingsstoffen en watermanagement.
Bodemstructuur
Een gezonde bodemstructuur is essentieel voor een succesvolle moestuin. Bodemstructuur verwijst naar de manier waarop de deeltjes in de bodem zijn gerangschikt en samengevoegd. Dit beïnvloedt waterretentie, luchtcirculatie, en de toegankelijkheid van voedingsstoffen voor planten. Laten we dieper ingaan op de aspecten van bodemstructuur en hoe je deze kunt verbeteren voor een vruchtbare tuin.
Bodemstructuur is de manier waarop zand, slib en kleideeltjes samenkomen om aggregaten of klonten te vormen. Goede bodemstructuur zorgt voor een balans tussen vaste deeltjes en poriën, waardoor zowel water als lucht door de bodem kunnen bewegen. Dit is cruciaal voor de groei van plantenwortels en de activiteit van bodemorganismen.
Een luchtige, goed doorlatende bodem is cruciaal. Meng je bestaande grond met organisch materiaal zoals compost, tuinaarde of mest om de structuur te verbeteren. Dit zorgt ervoor dat de wortels van je planten gemakkelijk kunnen groeien en toegang hebben tot water en zuurstof.
Het verbeteren van de bodemstructuur is een doorlopend proces dat aandacht en zorg vereist. Door regelmatig organisch materiaal toe te voegen, bodemverdichting te voorkomen en gebruik te maken van mulch en groenbemesters, kun je een gezonde en vruchtbare bodem creëren die je planten ondersteunt en rijke oogsten oplevert. Besteed aandacht aan je bodemstructuur en je zult de vruchten plukken van een bloeiende moestuin.
Voedingsstoffen
Een gezonde bodem bevat een balans van macro- en micronutriënten. De belangrijkste macro-elementen zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K). Deze elementen bevorderen bladgroei, wortelontwikkeling en algehele plantgezondheid. Daarnaast zijn micronutriënten zoals calcium (Ca), magnesium (Mg) en zwavel (S) essentieel voor de algemene groei van planten.
Bron: Eco-logisch.nl
Bloedmeel korrels bijvoorbeeld. Bloedmeel is een 100% natuurlijke stikstofmeststof die snel door de plant opgenomen wordt. Stikstof (N) is naast fosfaat (P) en kalium (K) één van de belangrijkste voedingselementen die een plant nodig heeft.
- Kan het gehele jaar door gebruikt worden
- Heft stikstof-tekorten op
- Komt snel vrij
- Zorgt voor gewenste diepgroene kleur bij bijv. buxus
- Verdringt klaver en rooddraad in het gazon (klaver duidt op stikstofgebrek)
Waarom heeft een plant stikstof nodig?
- Het zorgt voor de groei van alle groene delen van de plant en voor vorming van plantaardige eiwitten
- Het draagt bij aan de vorming van bladgroen
- Stelt het verouderingsproces van planten uit
Planten blijven hierdoor langer blad produceren en zullen in een later stadium bloeien en/of afrijpen
Ecostyle - Plantenvoeding - Moestuin AZ - 800gr
Moestuinmest is een complete meststof speciaal voor eetbare gewassen in de fruit- en moestuin. Deze 100% organische meststof van ECOstyle is rijk aan Kalium. Dit zorgt voor een stevig gewas, meer smaak en een betere houdbaarheid. Moestuinmest geeft tot 3 maanden voeding af.
Gebruiksaanwijzing:
Verdeel Moestuinmest gelijkmatig over het te bemesten oppervlak en hark het daarna licht in. Water geven is niet noodzakelijk, maar versnelt wel de werking. Over het algemeen vragen groenten, kruiden en fruit een rijke bemesting.
Drie maal per jaar bemesten is daarom raadzaam.
Voordelen:
- ECOstyle Moestuinmest is de universele meststof voor de moestuin
- Moestuinmest bevat alle benodigde voedingsstoffen die groenten en kruiden nodig hebben.
- Met extra kalium voor goede houdbaarheid
Voor planten die extra behoefte hebben aan stikstof, fosfor of kali is er respectievelijk: Bloedmeel, Beendermeel en Vinassekali van ECOstyle.
Moestuin-AZ kan direct gecombineerd worden met AZ-kalk van ECOstyle.
Dosering: 1 eetlepel is 15 gram.
- Erwten, peulen en bonen: 20 gram per plant
- Kruiden: 20 tot 50 gram per plant
- Aardbeien: 50 gram per plant
- Knol- en koolgewassen: 50 tot 100 gram per plant
- Overige groenten: 50 tot 80 gram per plant.
Organisch materiaal
Organisch materiaal is de basis van een vruchtbare en gezonde moestuin. Het voegt organisch materiaal toe, verbetert de bodemstructuur en levert langzaam afbrekende voedingstoffen. Een composthoop is een eenvoudige manier om keuken- en tuinafval om te zetten in waardevolle meststof.
Organisch materiaal bestaat uit onder andere afgebroken resten van planten en dieren en speelt een belangrijke rol in het verbeteren van de bodemstructuur, het leveren van voedingsstoffen en het bevorderen van een gezond bodemleven.
Organisch materiaal is een essentieel element voor een gezonde en productieve moestuin. Door regelmatig compost, mest, mulch en groenbemesters toe te voegen, kun je de bodemstructuur verbeteren, voedingsstoffen leveren en een levendige en vruchtbare bodem behouden. Een goede zorg voor de bodem met organisch materiaal zorgt voor een bloeiende moestuin vol met gezonde en overvloedige oogsten.
Voor een gezonde bodem is het van belang regelmatig organisch materiaal in de vorm van compost aan uw tuin toe te voegen. Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar en zorgt voor een levende, rulle en humusrijke grond, waarin planten een gezond wortelstelsel kunnen ontwikkelen. Ook de waterhuishouding wordt door deze organische materialen sterk verbeterd.
Compostmaker bevat actieve bacteriën en voedingselementen die samen een ideale voedingsbodem voor het bacterieleven vormen, die de compostering enorm versnellen. Geen extra zware handelingen, maar eenvoudig uitstrooien over de composthoop, in de compostbak of over de borders.
Juist voor het winterklaar maken van de tuin maak je gebruik van Compostmaker voor je borders. Hiermee wordt de organische kringloop in de tuin gesloten en dient het bladafval in de borders als voedsel voor de bodem. Dit belangrijke proces wordt door de Compostmaker gestimuleerd. Het toevoegen van jouw eigengemaakte humus aan de tuingrond zal de bodemstructuur en het bodemleven aanzienlijk verbeteren.
Specificaties:
- Dosering: 800 g voor 1-4 m²
- Samenstelling: Een mix van compost bacteriën & schimmelculturen en cellulose afbrekende enzymen op een rijke organische draagstof.
- Werkzame stof: Compostmaker bevat een rijke mix van compostbacteriën & schimmelculturen en cellulose afbrekende enzymen.
- Ter ondersteuning bij het composteringsproces
- Compostmaker kan je het hele jaar toepassen. Het beste resultaat is bij gebruik tussen maart tot en met september.
Zet GFT-afval om tot compost in slechts 6 tot 8 weken
Compostmaker zorgt voor een snelle en gelijkmatige omzetting van organisch afval tot compost, zodat je in zes tot acht weken prachtige, eigengemaakte compost hebt. Compostmaker is ook geschikt om in het najaar over de afgevallen bladeren in de border te strooien. In de winter wordt dit blad dan omgezet tot compost. Het strooien van een laagje AZ-kalk voorkomt verzuring, zodat de micro-organismen zich beter kunnen ontwikkelen. De bacteriën die organisch afval omzetten tot compost gedijen namelijk niet goed in een zure omgeving. AZ-kalk neutraliseert deze zure omgeving.
- Plaats de compostbak/-hoop op een plek in de schaduw. Breng onderin een laagje grof materiaal aan, zoals takjes. Zorg voor vrij contact met de bodem, want zo kunnen insecten, wormen en bodembacteriën in de hoop kruipen en het composteringsproces versnellen.
- Wissel grasmaaisel, bladeren en keukenafval zoveel mogelijk af met klein snoeiafval.
- Strooi op iedere laag van 10 centimeter tuinafval 40 gram Compostmaker per vierkante meter, en vermeng dit met het afval. Gebruik je alleen herfstbladeren? Bestrooi de laag bladeren met 30 gram Compostmaker per vierkante meter.
- Begiet de Compostmaker zodat composteringsbacteriën snel aan de slag gaan.
Eco-Style - Vinassekali - Kalium Meststof - 800 gram
Kalitekorten in de bodem worden snel aangevuld met ECOstyle Vinassekali (K). Deze 100% natuurlijke meststof is geschikt voor toepassing in de moestuin, siertuin en specifiek voor fruit. Ook bloembollen zijn blij met een handje Vinassekali.
Voor kaliumtekort bij planten en herstel van afstervende bladranden Voedt de bodem met kalium voor lekkerdere, langer houdbaard groenten en fruit Verhoogt de opbrengst van vruchtdragende gewassen
Bemesten met Vinassekali draagt bij tot een rijke bloei en goede wortelontwikkeling. Vruchtdragende gewassen vragen vaak extra kali. Goede voorbeelden zijn aardappelen en tomaten.
De meststof komt geleidelijk vrij over een langere periode, zodat de plant zich stabiel kan ontwikkelen.
800 gr Vinassekali genoeg voor het bemesten van 15 m2 grond met kalium
Toepassingsperiode Maart t/m oktober
Dosering:
- Vruchtdragende gewassen: 50 gram per m2
- Gazon en siertuin: 50 gram per m2
- Bol- en knolgewassen: 50 gram per m2
Verpakking: doos van 800 gram
Frankys Flora - Wormenmest 5 Liter
Wormenmest bestaat uit 100% organisch materiaal verteerd door wormen. Nadat ze het materiaal hebben opgegeten en uitgepoept, worden de wormen uit de grond gezeefd. Vervolgens wordt het nog een keer extra gezeefd om te zorgen dat er een mooie, droge korrel achter blijft.
Wormenmest is een goede, rijke voeding voor uw planten. Volgens een studie van Universiteit Wageningen zorgt de aanwezigheid van regenwormen voor een toename van de gewasopbrengst van wel 25% en stijgt de bovengrondse biomassa met 23%. De wormen hebben geen invloed op het stikstofgehalte in de planten die er erboven groeien.
Compostthee
Je kan de wormenthee ook gebruiken om compostthee te trekken. Je kan het als vloeibare compost gebruiken en toedienen met een gieter of plantenspuit. Je maakt het door een halve liter wormenmest in 10 liter water te zetten. Doe er 50 gr melasse bij en laat het met een luchtpomp een paar dagen staan. Vervolgens filter je het en je hebt vloeibare bladvoeding. Er zijn ook andere manieren om compostthee te maken; kijk eens rond online.
Wormencompost is organisch materiaal dat volledig is verteerd door wormen. Hierdoor ontstaat een mooie fijne korrel die niet aan de handen blijft plakken. Goede verse wormenmest stinkt niet, maar ruikt naar bosgrond. De wormen uit de kwekerij krijgen een mengsel van verschillende soorten veen, aangevuld met cellulose, wat eigenlijk een mooi woord is voor papier. Wanneer de wormen alles hebben opgegeten worden de wormen uit de verse wormenmest gezeefd. Daarna wordt de verse wormenmest in luchtdoorlatende zakken gedaan. Wanneer je deze zakken uit de zon bewaart, blijft de wormenmest het langste goed.
Hoe wormenmest te gebruiken
- 10-20 liter wormencompost op 100 liter potgrond
- 1-5 liter wormencompost op 100 liter op 1m2 gazon (1 liter per stooibeurt of 5 liter voor grasreparatie)
- 1-10 liter wormencompost op 100 liter op 1m2 groentetuin
- 1-5 liter wormencompost op 100 literper 1 m2 in combinatie met lavameel voor bestrijding Heermoes
Wormencompost als stek- en zaaigrond
Wormencompost is zeer geschikt als zaai- en stekgrond, door de schimmel Mycorrhiza. Deze hecht zich aan de wortel en gaat een symbiose aan met de plant. De schimmel haalt mineralen uit de bodem en geeft deze aan planten of bomen. In ruil daarvoor krijgen ze suiker terug.
Wanneer je ook nog de mineralen in de grond optimaliseert met lavameel maak je optimaal gebruik van dit proces. Dit maakt wormencompost in combinatie met langzame voedingsafgifte ideale stek- of zaaigrond.
FRANKYS FLORA - Lavasteenen (gruis) 3kg
Lavagruis zit vol spoorelementen en vult de nodige mineralen weer aan in de bodem.
Zeer geschikt voor: groentetuin, grasveld, siertuin en potplanten. Je kunt lavagruis het hele jaar door gebruiken. Ook kan lavameel tegelijk met wormenmest worden gegeven. Voor het beste resultaat gebruik je lavagruis op een niet te zonnige dag en besproei je het goed na met water.
Lavagruis verbetert uw bodem op een natuurlijke manier:
- Grasbemesting (helpt goed tegen mos)
- Helpt ziektes van planten tegen te gaan, zoals schimmelziekte zoals buxusmot en schimmelziekte
- Milieuvriendelijke bodemverbetering
- Voor planten, bloemen en grasvelden
- Meer weerstand tegen slakken en luizen
- Geschikt voor de biologische teelt
pH-waarde:
De pH-waarde van de bodem is een van de meest belangrijke factoren voor het succes van je moestuin. Het bepaalt de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor planten en beïnvloedt de activiteit van bodemorganismen. In deze uitgebreide blog duiken we dieper in op wat pH-waarde is, waarom het belangrijk is en hoe je het kunt beheren voor een bloeiende moestuin.
De pH-waarde is een maat voor de zuurgraad of alkaliteit van de bodem, gemeten op een schaal van 0 tot 14. Een pH-waarde van 7 wordt als neutraal beschouwd. Een waarde onder de 7 wijst op zure grond, terwijl een waarde boven de 7 duidt op basische (alkalische) grond.
De pH-waarde beïnvloedt de oplosbaarheid en dus de beschikbaarheid van voedingsstoffen. In zure bodems zijn voedingsstoffen zoals fosfor minder beschikbaar voor planten. In basische bodems kunnen micronutriënten zoals ijzer en zink ontoegankelijk worden. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor de meeste groenten, omdat in dit bereik de meeste voedingsstoffen optimaal beschikbaar zijn.
pH Verhogen (Grond minder zuur maken)
Kalk Toevoegen: Kalk (calciumcarbonaat) is de meest gebruikte stof om de pH van zure grond te verhogen. Kalk is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals gemalen kalksteen, dolomietkalk en gehydrateerde kalk. Volg de aanbevelingen op de verpakking voor de juiste hoeveelheid.
Houtas: Houtas is een andere optie om de pH te verhogen. Gebruik het echter met mate, want te veel houtas kan een plotselinge stijging van de pH veroorzaken.
pH Verlagen (Grond zuurder maken)
Zwavel Toevoegen: Elementair zwavel is een effectieve manier om de pH van alkalische grond te verlagen. Zwavel wordt door bodemorganismen omgezet in zwavelzuur, wat de pH verlaagt.
Organisch Materiaal: Compost en andere organische materialen kunnen helpen om de pH te verlagen, vooral als ze zuur zijn. Turf (veengrond) is een veelgebruikt organisch materiaal dat de pH verlaagt
ECOstyle - Bodemtest PH Zuurgraadtest - 8st
Meten is weten! De juiste pH-waarde van tuingrond is van groot belang. Een te lage pH-waarde is in veel gevallen de oorzaak van problemen met gazons of borders. Met de ECOstyle pH-Bodemtest kan tot acht maal de pH-waarde getest worden. De test is eenvoudig en snel uit te voeren.
Door vermenging van grond met een tabletje en gedestilleerd water, ontstaat binnen enkele minuten een vergelijkbare kleur met de kleuren op de verpakking. Via de uitgebreide bijsluiter kan precies afgelezen worden hoeveel AZ-kalk per m2 nodig is om de juiste pH-waarde te bereiken.
Voorbereiding:
- Neem, voor een betrouwbare uitslag, meerdere grondmonsters uit de tuin.
- De grondmonsters worden genomen uit de bovenste 5 tot 15 cm van de bodem.
- De verzamelde grondmonsters dienen goed gemengd te worden. Het is raadzaam om de grondmonsters van gazon en border apart te testen.
Gebruik:
- Vul het reageerbuisje met 1 cm grond van de genomen monsters.
- Voeg hier 2 ml (2,5 cm) gedestilleerd water aan toe.
- Voeg het tablet toe, sluit het reageerbuisje af met de meegeleverde stop en schud tot het testtablet is opgelost.
- Zet het reageerbuisje enkele minuten weg tot de grond bezonken is en de vloeistof een heldere kleur krijgt.
- Vergelijk de ontstane kleur met de kleuren die op de voorzijde van de verpakking staan en bepaal de pH-waarde van de grond.
Bodembedekking en mulch:
Mulch en bodembedekking spelen een cruciale rol in het succes van je moestuin. Ze beschermen de bodem, verbeteren de vruchtbaarheid en bevorderen de gezondheid van je planten.
Mulch is elk materiaal dat op het oppervlak van de bodem wordt aangebracht om deze te bedekken. Bodembedekking is een soortgelijke term die vaak wordt gebruikt om levende planten te beschrijven die de bodem bedekken, zoals groenbemesters. Beide methoden helpen bij het beschermen en verbeteren van de bodem.
Verschillende soorten mulch:
Stro: Goed voor het bedekken van grote oppervlakken en het onderdrukken van onkruid
Houtsnippers: Langzaam afbrekend en ideaal voor paden en rond bomen en struiken.
Schorscompost: Voedt de bodem en houdt onkruid tegen.
Bladeren: Rijk aan voedingsstoffen en gemakkelijk beschikbaar.
Grasresten: Goed voor vochtbehoud, maar pas op dat het geen zaad bevat.
Plastic folie: Effectief voor vochtbehoud en onkruidonderdrukking, maar is niet biologisch afbreekbaar.
Landschapsdoek: Laat water en lucht door, maar voorkomt onkruidgroei.
Kiezelstenen: Decoratief en duurzaam, maar draagt niet bij aan de bodemvruchtbaarheid.
Schapenwol doek: Houdt vocht goed vast en gaat verdamping tegen. Bevat veel voedingsstoffen en werkt goed als onkruidonderdrukking.
Schapenwol doek voor de (moes)tuin - 3m² - Bio-Kultura
Veel Nederlandse schapenwol wordt op dit moment niet gebruikt, terwijl het een heel nuttige, natuurlijke grondstof is. Bio-Kultura is gaan experimenteren met schapenwol als bruikbaar materiaal in de tuin. Je kan schapenwol op verschillende manieren in je (moes)tuin gebruiken.
- Deze plakken schapenwol zijn afkomstig uit Nederland.
- De plak schapenwol is 4 mm dik. Het gewicht per vierkante meter is 350 gram.
- De kleur van de wol is altijd bruin, maar de kleur kan per batch wol verschillen.
- Naar verwachting is de plak schapenwol na ongeveer 1,5 jaar volledig afgebroken. Momenteel experimenteert Bio-Kultura hiermee op hun eigen kwekerij. Het ligt er ook aan of je de wol in de aarde gebruikt of als toplaag op de aarde.
Soorten Bodembedekking:
Groenbemesters:
Klaver: Verrijkt de bodem met stikstof en verbetert de structuur.
Luzerne: Diepwortelende plant die voedingsstoffen naar de oppervlakte brengt.
Mosterd: Snelle groeier die de bodemstructuur verbetert.
Levende Bodembedekkers:
Kruipende Tijm: Laagblijvende plant die de bodem bedekt en onkruid onderdrukt.
Ierse Mosp: Ideaal voor schaduwrijke plekken en vochtige bodems.
Aardbeien: Bieden niet alleen bodembedekking maar ook een heerlijke oogst.
Mulch en bodembedekking zijn onmisbare hulpmiddelen voor een gezonde en productieve moestuin. Ze bieden talloze voordelen, van vochtbehoud en onkruidonderdrukking tot verbeterde bodemvruchtbaarheid en bescherming tegen erosie. Door de juiste soorten mulch en bodembedekking te kiezen en deze op de juiste manier toe te passen, kun je een bloeiende tuin creëren die barst van vitaliteit en overvloed.